Het capaciteitstarief: een nieuwe berekening van je nettarief
Sinds 1 januari 2023 heeft de VREG, dit is de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, het capaciteitstarief ingevoerd. Daarbij wordt niet langer alleen gekeken hoeveel elektriciteit je verbruikt, maar ook hoeveel elektriciteit je TEGELIJK verbruikt. Wat het capaciteitstarief juist inhoudt en welke invloed dit heeft op je energiefactuur vertellen we je graag hieronder.
Wat is het capaciteitstarief?
Het capaciteitstarief is eigenlijk een nieuwe manier om je elektriciteitsfactuur te berekenen waarbij niet meer alleen gekeken wordt naar je algemeen elektriciteitsverbruik, maar ook hoeveel stroom je tegelijk op eenzelfde moment gebruikt. Bij heel wat gezinnen is een piekmoment bijvoorbeeld tussen 18u en 20u wanneer er gekookt, gewassen, TV gekeken, enz. wordt.
Het capaciteitstarief moet dan ook de consument aanmoedigen om hoge pieken te vermijden en het verbruik meer te spreiden.
Hoe wordt mijn capaciteitstarief berekend?
Je elektriciteitsfactuur bestaat uit de effectieve energiekost (= de prijs die je betaalt voor je elektriciteitsverbruik aan de leverancier), de nettarieven en de btw + een aantal heffingen. Het capaciteitstarief maakt deel uit van de nettarieven. Als je een digitale meter hebt, kijkt de VREG voortaan elke maand naar je hoogste kwartierpiek in kilowatt (kW). Op basis hiervan wordt je gemiddelde maandpiek berekend en wordt je effectieve nettarief bepaald. Heb je nog een analoge meter dan betaal je voorlopig een vast bedrag dat overeenkomt met de minimumbijdrage van 2,5 kW, die trouwens iedereen met een digitale meter minstens betaalt. Gezinnen die sociaal tarief genieten, betalen geen capaciteitstarief. Meer info vindt u op Nieuwe nettarieven | VREG
Blijft het dag- en nachttarief gelden?
Met de invoering van het capaciteitstarief wordt het dag- en nachttarief en het uitsluitend nachttarief voor het bepalen van de nettarieven afgeschaft. Je betaalt voortaan hetzelfde tarief tijdens de dag, nacht en het weekend. Voor het energietarief blijft dag- en nachttarief wel van kracht.
Wat is de invloed van het capaciteitstarief op je energiefactuur?
Het capaciteitstarief heeft geen invloed op je energietarief, enkel op de nettarieven. Voor het merendeel van de Vlaamse gezinnen zal het capaciteitstarief eerder een beperkte impact hebben op de energiefactuur. Deze conclusie is gebaseerd op simulaties van de VREG bij verschillende types gezinnen. Vooral met een digitale meter zal dit het geval zijn omdat je hier meer inzicht hebt in je verbruik en zo meer controle hebt over het nettarief.
Een goede spreiding van het elektriciteitsverbruik, zal sowieso zorgen voor een beperkte invloed van het capaciteitstarief. De VREG benadrukt dan ook dat je niet moet inbinden aan comfort door de komst van het capaciteitstarief.
Bron: vreg.be
Hoe kan Ostijn jouw energiefactuur verlagen?
Een efficiënt energieverbruik kan dus leiden naar een lagere energiefactuur. Wil je graag je energieverbruik onder controle houden, hoge pieken vermijden en weten hoe je energie kan besparen? Ostijn biedt verschillende mogelijkheden om je energieverbruik zo efficiënt mogelijk te regelen:
- Een energiemanagementsysteem of slimme sturing kan hier zeker ook een groot verschil maken.
- Grotere verbruikers, zoals laadpalen en warmtepompen, controleren en slim gebruiken. Een laadpaal is een van de grootste verbruikers van je huis of bedrijf. Om die reden stellen wij onze klanten steeds slimme laadpalen voor. Het laadvermogen van deze laadpalen kan variëren in functie van het overige elektriciteitsverbruik, de zonneproductie of goedkope tarieven op dat moment.
- Warmtepompen inzetten als thermische buffers. Warmtepompen kunnen hun energie bufferen. Warm water kan in een buffertank worden opgewarmd wanneer er zon is. Ook de vloerverwarming kan als buffer dienst doen.
We bekijken graag wat mogelijk is voor jouw woning of bedrijf.
Hoe jouw energiefactuur verlagen?
Contacteer ons!