Duurzaam verwarmen en koelen met een warmtepomp
Een warmtepomp is een goed idee als je wilt besparen op verwarmingskosten en op een milieuvriendelijke manier warmte wil opwekken. Met deze alternatieve manier van warmen en koelen richt je je met zekerheid op een groene(re) toekomst.
Kiezen voor een warmtepomp bij nieuwbouw en renovatie
Een warmtepomp werkt enerzijds op elektriciteit of gas en anderzijds haalt ze energie uit een natuurlijke warmtebron. Er bestaan dan ook verschillende warmtepompen in functie van de jouw behoefte en de gebruikte natuurlijke warmtebron.
Voor nieuwbouwwoningen of een energetische verbouwing is een warmtepomp sowieso een goede keuze. Zorgen voor een energie-efficiënte verwarming enerzijds, maar ook in de zomer zorgen voor een aangenaam binnenklimaat als het wat frisser mag.
Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het type woning en de wensen die je hebt. Zo kan je kiezen voor een:
- geothermische (bodem/water) warmtepomp
- lucht/water warmtepomp
- lucht/lucht warmtepomp
- hybride systeem
- lucht/water warmtepomp op aardgas of propaan
Krijg ik premies voor een warmtepomp?
Geothermische warmtepomp
Een geothermische warmtepomp of bodem/water warmtepomp haalt energie uit de bodem en geeft deze af aan het watersysteem in het gebouw. Dit watersysteem kan bestaan uit radiatoren, vloerverwarming of ventilo-convectoren.
Via een verticaal of horizontaal leidingnetwerk, een zogenaamd captatienet wordt de warmte uit de bodem gehaald. De bodem is immers een heel stabiele warmteleverancier waardoor deze warmtepomp de meest efficiënte en zuinigste is van allemaal. Een geothermische warmtepomp heeft dan ook een heel positieve impact op het E-peil van je gebouw.
Door het captatienet zijn grondwerken nodig die niet altijd evident zijn bij een bestaande woning met een afgewerkte tuin. Daarom is een bodem/water warmtepomp vaak makkelijker te installeren bij nieuwbouwwoningen of grotere gebouwen zoals bedrijven.
Met een geothermische warmtepomp ga je niet alleen het zuinigst verwarmen, maar kan je ook quasi gratis passief koelen. In de zomer wordt de koude uit de bodem rechtstreeks in de woning gepompt zonder dat de warmtepomp moet werken.
Wil je meer info over een geothermische warmtepomp?
Lucht/lucht warmtepomp
De naam van deze warmtepomp zegt het al zelf: ze haalt haar energie uit de buitenlucht en geeft haar energie af aan de binnenlucht. Deze warmtepomp wordt in de volksmond ook airco genoemd. Ze kan zowel verwarmen als koelen. Om te koelen onttrekt een airconditioner warmte uit de binnenlucht en geeft hij die buiten af, waarna hij koude lucht in de ruimte blaast. Om te verwarmen, zal de warmtepomp dan weer warmte opnemen uit de buitenlucht en afgeven aan de binnenlucht, waarna hij de opgewarmde lucht in de ruimte blaast.
Dergelijke warmtepomp bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. De mogelijkheden zijn hier dan ook heel uitgebreid: van het verwarmen/koelen van een thuiskantoor tot een veranda, slaapkamer of zelfs je volledig gebouw. Ze zijn ook een ideale vervanger voor elektrische accumulatieverwarming.
Zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten is een lucht/lucht warmtepomp een goede oplossing. Ook voor bedrijven is dit de meest voorkomende verwarmingsoplossing.
Voordelen van een lucht/lucht warmtepomp
- Snelle plaatsing
- Makkelijk te installeren in bestaande gebouwen zonder veel kap- en breekwerk.
- Heel flexibel: de ruimte wordt heel snel gekoeld of verwarmd.
- Goedkoop in onderhoud.
- Zuinig in zowel koelen als verwarmen.
Kan een lucht/lucht warmtepomp als koeling en als hoofdverwarming?
Ja! Elke lucht-lucht warmtepomp kan koelen en verwarmen. Het rendement is evenwel niet bij elk merk hetzelfde. Als je een lucht/lucht warmtepomp wil gebruiken als hoofdverwarming, kiezen wij voor warmtepompen die hier speciaal voor ontworpen zijn zoals de Hyper Heating warmtepompen van onze partner Mitsubishi Electric.
Wil je meer weten over deze warmtepompen?
Lucht/water warmtepomp
Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om er water mee op te warmen dat je vervolgens gebruikt om je gebouw te verwarmen of koelen via bijvoorbeeld radiatoren, vloerverwarming of ventilo-convectoren.
Een lucht/water warmtepomp is makkelijk te installeren en kan zowel in nieuwbouw als bij renovaties geplaatst worden. Het is ook een optie die sneller de voorkeur geniet wanneer bijvoorbeeld gekozen wordt voor een warmtepomp terwijl de bestaande radiatoren behouden blijven. Dankzij een gunstig rendement heeft een lucht/water warmtepomp een heel positief effect op het E-peil van je gebouw.
Benieuwd of deze warmtepomp geschikt is voor jouw gebouw?
Hybride warmtepomp
Bij een renovatie is het niet altijd mogelijk om voluit te gaan voor een warmtepomp. Wil je toch graag duurzamer verwarmen, dan kan je kiezen voor een hybride systeem waarbij een warmtepomp een combinatie vormt met een nieuwe of bestaande condenserende gasketel of stookolieketel. De ketel gaat de warmtepomp dan aanvullen voor de warmtevraag op piekmomenten.
Meer weten over de installatie van een hybride systeem?
Lucht/water warmtepomp op gas of propaan
Zijn alle warmtepompen elektrisch? Het antwoord is neen. Sinds jaar en dag bestaan er reeds warmtepompen op gas of gasabsorptiewarmtepompen. Het gekendste merk is Robur. Warmtepompen op gas zijn net als hun elektrische variant zeer zuinig. Hiernaast hebben ze nog enkele andere pluspunten:
- beter geschikt voor het maken van hogere temperaturen die nodig zijn voor de radiatoren en de productie van warm water. Hierdoor zijn ze ook uitermate geschikt voor renovatieprojecten.
- Ze werken zowel op aardgas als propaan.
Meer weten over de installatie van een hybride systeem?
Ostijn biedt elke soort warmtepomp aan en bekijkt graag samen met jou wat de beste optie is om te voldoen aan jouw ideale verwarmingsbehoefte. Wij vertrouwen op onze merken zoals Mitsubishi, Daikin, Vaillant en Robur.
Neem ook een kijkje op mijnverbouwpremie.be om te kijken wat je finaniceel voordeel is bij het installeren van een warmtepomp.
Om te blijven genieten van een hoog rendement en de optimale levensduur van je installatie te garanderen raden we een regelmatig onderhoud van je toestel aan. Ook daarvoor kan je rekenen op ons team!